Alışveriş Tuzakları, Satın Almaya Teşvik Etmek İçin Kullanılan 5 Büyük Yalan
Alışveriş, hayatımızın hemen hemen her alanında mevcut. Alışveriş dediğimiz eylemde ne tuzaklar saklı anlasanız dudaklarınız uçuklar.
İçindekiler
Alışveriş Tuzakları
Alışveriş insanların olmazsa olmazlarındandır. Bu durum insanları daha çok satış veya daha çok alış yapmaya teşvik etmektedir. Bir insan alışveriş yapmazsa hayatını çok zor idame ettirebilir.
Alışverişi sadece ayakkabı, giysi gibi şeylerle nitelendirmeyin. Besinler, arabalar, telefonlar ve aklınıza gelebilecek her türlü maddenin alışverişi yapılmaktadır.
Satan kişi tarafından amaç para kazanmaktır. Ama alış yapan kişi tarafından amaç ihtiyacını gidermektir. Burada alış yapan kişi büyük bir oran ile zorunda olduğu için alışveriş yapar.
Satıcılarda bunu bildiği için daha fazla para kazanmak adına çakallıklar üretir. Hayatınızın her yerine “İndirim” kelimesini duymuşsunuzdur. Aslında bu da o çakallıklardan bir tanesi olabilir.
Lafı fazla uzatmadan alışveriş tuzakları nelermiş aşağıda daha detaylı inceleyelim ve hayatımızın geri kalanında bu yalanları dikkate almamayı öğrenelim.
1-En Büyük Yalan, İndirim!
Alışveriş mağazalarında veya online alışveriş sitelerinde en çok duyabileceğiniz yalan bu olsa gerek. İnsanlara indirim diye diye ürünleri kakalamaya çalışıyorlar ne yazık ki halkımızda buna kanarak alışveriş yapmaktan kendini alıkoyamıyor.
Satıcılar indirim var diyerek aslında indirim yapmıyorlar. Satış yapan insanların çoğu indirim yapmadan 1-2 hafta kadar önce fiyatlara zam getiriyorlar. İndirim yapacakları günde tekrar normal fiyatlarına indiriyorlar.
Aslında indirim yapılıyormuş gibi aksettirmek için fiyat yükseliyor ve tekrar aynı fiyata döndürülüyor. Sazan olan insanlarda hemen atlıyorlar. Zaten satıcıların ve alışveriş mağazalarının asıl amacı sazanları avlamaktır.
Hatta indirim yapılacak diyerek ürünün kendi fiyatının üstüne de satabilirler. Mesela bir ütü masası 300 TL olsun diyelim. 2 hafta sonra da indirime girecek gibi göstermek planlanıyor diyelim.
Ürünün o gün fiyatını 500 TL’ye çıkartıyorlar misal. 2 hafta sonra fiyatı 400 TL’ye düşürüyorlar. Böylelikle normal fiyatı 300 TL olan bir ürünü indirimli göstererek 400 TL’ye satışa çıkarıyorlar.
Bunlara kanmamak için fiyat skalasını tekrar tekrar kontrol etmeniz gerekiyor. Bir ürünü almak için acele etmemeniz gerekmektedir. Ürünü almadan önce diğer mağazaları da araştırarak fiyat bilgisine sahip olmayı deneyin.
Ha bu demek olmuyor ki her indirim yazan şahıs bu olayı ilke edinmiş. Aralarında çok nadir de olsa gerçekten indirim yapan yerler var ama ne yazık ki milyonlarca firma bu şekilde insanları kandırıyor.
Mesela dev indirimin olduğu Kara Cuma külliyen yalan. Bunu kanıtlayanlar çok. Tamam aralarında belki 1-2 kişi indirim yapıyor ama neredeyse hepsi indirim yalanıyla binlerce ürün satıyor. İnternet üzerinde Kara Cuma’dan önce ve sonra alınmış ss’leri görebilirsiniz.
Şimdi biraz mantıklı düşünelim. Madem indirimli sattığında da para kazanabiliyorlar neden daha fazla fiyata satıyorlar? Elinde kalmış bir ürünse tamam helali hoş olsun ama ya öyle değilse?
2-Fiyatları Tam Yazmak Yerine Küsuratlı Yazmak
“Ya şunun fiyatını tam yazsana be kardeşim!” dediğiniz sizi çıldırtan bir an kesinlikle olmuştur. Bir ürün alacağınız zaman bir bakıyorsunuz 259.99 TL yazıyor. Neden bunu direk 260 TL yazmak yerine 259.99 TL yazıyorlar hiç düşündünüz mü ?
Çünkü eğer fiyatı küsuratlı yazarsa ters psikoloji yaparak size ürünün ucuz olduğunu düşündürüyorlar. Eğer 260 TL yazılsa siz pahalı diyeceksiniz ama burada insanın düşüncelerine hükmeden küsuratlı sayılar yazarak ucuzmuş etkisi çıkartıyorlar ortaya.
Yukarıda ki görselde bariz bir şekilde belli oluyor. Eğer inanmıyorsanız herhangi bir alışveriş sitesine girerek gerçeği gözlerinizle görebilirsiniz. Şimdi yine birkaç kişi çıkıp “Bu yüzdelik indirimler uygulandığı için böyle bir fiyat çıkıyor ortaya” diyecek.
İndirim yalan olduğu bir sitede bu cümleyi dikkate alacak değiliz elbette. Ama hadi varsayalım indirimden kaynaklanıyor peki neden bütün fiyatlar 0,90 gibi küsuratlar ile bitiyor, veya küsuratlı çıkacağını bildikleri için neden ona göre bir indirim yüzdeliği hesaplamıyorlar?
Buna inanmanız saatlerinizi alacaktır ama ne yazık ki bizim bile zaman zaman fiyat tablolarındaki küsuratlı sayılara kamışlığımız var. Ama bunu artık bildiğin için daha tedbirli davranabilirsin.
3-Orjinal Diye Satılan Sahte Ürünler
İnternet üzerinde tonlarca orijinal diye satılan parça var. Ne yazık ki bu parçaların hiçbirinin orijinal olma olasılığı yok. Parçalardan bahsediyorum şimdi çıkıpta orijinal telefon satıyorlar demeyin bana.
En çok orijinal diye yalan söylenen sektör, teknoloji sektörüdür. Orijinal şarj aleti, orijinal ekran, orijinal kamera falan filan. Bunların hiçbiri kesinlikle orijinal değildir. Orijinal ürünleri piyasada bulamazsınız.
Mesela iPhone orijinal batarya diye satılan bataryaların hepsinin yan sanayi olduğuna yemin edebilirim ama ispatlayamam. Çünkü orijinal parçaları cihazların marka şirketlerinden başka bir yerden temin edemezsiniz.
Orijinal bir iPhone batarya istiyorsanız orijinalini Apple şirketinden başka bir şirketten alamazsınız. Âmâ satıcılar elindeki ürünü satmak adına sürekli orijinal diyerek bizleri kandırmaya çalışırlar. Eğer orijinal deniliyorsa size kesinlikle o ürünü almayın.
Zaten adamlar telefonu 30-40 bin TL’ye satıyor, orijinal şarj aletini mi 149 TL’ye satacak. Eğlenceli ve komik.
Ancak orijinal parçaları orijinal cihazlardan sökerek satabilirler. Misal veriyorum orijinal İPhone kamerası satmak istiyorsanız İPhone cihazdan kamerayı söküp satabilirsiniz. Âmâ kimse bu riske girmez.
Hem orijinal cihazını bozmuş olur hem de ürün daha önce kullanıldığı için ikinci el olmuş olur. Bu konuda titizlik göstererek orijinal denilen parçalara kesinlikle inanmayın.
4-Yalan Reklamlar Ve Kullanılan Yalan Cümleler
Birçok ürünü reklamlardan görürüz ve alma girişiminde bulunuruz. Ama atladığımız bir nokta var ki reklamlarda gördüğünüz ürünlerin gerçek ürünlerle yakından uzaktan alakası yok. Mesela bir ayakkabı reklamı gördünüz.
“Ne kadar parlak, ne kadar sağlam, ne kadar şık” gibi cümleler kurabilirsiniz lakin durum gözüktüğü gibi değildir. Reklamlarda ürünlerin bire bir aynısı ama daha kalitelileri gösterilir. Gördüğünüz zaman sizin güveninizi kazanmak için ve dikkat çekmek için bu şekilde yalancı ürünlerin reklamlarını gösterirler.
Misal veriyorum yemek sipariş vereceksiniz. Hiçbir zaman reklamda gördüğünüzde aldığınızı bağdaştıramayacaksınız. Reklamlarda özenle hazırlanmış yemekler görebilirsiniz ama evinize gelen aynısı kesinlikle değildir.
Birde bunlara ek olarak reklamlarda gördüğünüz pazarlama teknikleri olarak adlandırılan yalan yanlış cümleler vardır. Mesela şampuan reklamlarını düşünün. X firması reklamlarında öyle saçlar kullanmış ki hayatınızda öyle güzel saç göremezsiniz.
Parlak ve ilgi çekici saçlara imza attıklarını söylerler halbuki vaziyet tamamen farklıdır. Aslında X şampuanının reklamını yapan şahıs o şampuanı bile kullanmayabiliyor. Kullansın kullanmasın saçları reklamlarda gördüğünüz kadar güzel ve ilgi çekici değil.
O kadar güzel gözükmesinin nedeni sırf insanları kandırabilmek adına açısı ayarlanan ışık ile aydınlatılıyor olmasıdır. Sizde buna kanarak şampuanı alırsınız ama hayatınız boyunca reklamda gördüğünüz saçlar gibi saçlarınız olmaz.
5-Sahte Yorumlar
En çok e-ticaret sitelerinde karşılaştığımız yalan dolan işlerdir. İnsanlar ürünlerini satmak adına kendi ürünlerinin altına başka kullanıcı nickleri ile yorumlar yazarlar.
İnsanlar yorumları okusun ve ona güvenerek ürünü alsınlar diye. Ticaret siteleri de buna yönelik bir önlem almışlar. Ürünü alıp yorum yapan insanların nicklerinin yanında ürünü satın aldıklarına dair ikon veya yazı beliriyor. Fakat bu önlemde %100 işe yaramıyor.
Çünkü satıcılar kendi ürünlerini site üzerinden satın alıyorlar ve kendi kendilerine yorum yapıyorlar. Mesela bir ürünün yorumlarına girin. Yorumlarda sürekli olarak “eşime aldım çok beğendi“, “kardeşim için aldım çok iyi çıktı” gibi terimler vardır. Yani sürekli başkaları için ürün almış olamazlar. Bu denli saçma yorumları bütün ürünlerde görebilirsiniz.
Mesela hepsiburada.com sitesinde yorumların yanında eğer mavi yıldızlı tik işareti varsa o şahıs ürünü alarak yorum yapmış demektir. Eğer yorumları okuyarak bir ürün alacaksanız satın alarak mı yapılmış yorumlar buna dikkat ederek satın alın.
Ama yukarıda belirttiğim gibi yorumlar bulunan ürünlerden uzak durun çünkü o yorumlar genellikle sahte yorumlardır. Evet anlıyorum ayırt etmesi çok zor ama sonunda pişman olmamak için bunları yapmalısınız.
Bu durumu sadece internet siteleri için düşünmeyin. Mesela reklamlarda da bu durum çokça başımıza geliyor. Misal veriyorum bir deterjan reklamında hanımefendinin biri çıkıp insanlara deterjan hakkında yorum yapmasını istiyor.
Ne hikmetse bir tane insan çıkıpta bu deterjan kötü demiyor. Çünkü bunun arka planlarında yalan söylemeleri için soru sordukları şahısa para veriyorlar. Yani bildiğiniz insanlara para ile yalan söylettiriyorlar.
Alışveriş Yalanları Sonuç
Sonuç olarak insanlık o kadar kötü bir şekilde ilerliyor ki, insanlar birbirlerini bir kağıt parçası için dolandırmaktan vazgeçmiyor. Bu durum insanlık için çok kötü bir durumdur. Yalan, bütün ahlaksızlığın başlangıç noktasıdır. Bir sözle bu makalemi bitirmek istiyorum. Bir yalan dört doğruyu götürür.(İyilik, Güven, Sadakat, Huzur)