Portable Ne Demek, Türkçesi Nedir? Portable Ne İşe Yarar? 2025
Portable, bilgisayar dünyasında sıkça kullanılan bir terimdir. Çünkü kullanması en kolay sistemlerden biridir diyebiliriz.
İçindekiler
Portable Ne Demek?
Portable, bilgisayara kurulmadan yani install etmeden kullanabileceğiniz programlara verilen genel bir isimdir. Normalde bir programı kullanabilmek için genellikle .exe uzantılı dosya ile kurulum gerçekleştirilmesi gerekir. Fakat kurulumsuz programlarda buna ihtiyaç yoktur.
Türkçesi taşınabilir olan bu programlar her sistemde açılabilir ve kurulum gerektirmez. Bilgisayarınızda Temp klasöründe geçici dosyalar oluşturarak açılırlar. Programı kapattığınızda ise geçici dosyaları otomatik olarak silerler. İşin özüne gelecek olursak; Portable program, kurulum gerektirmeden açılan programlardır.
Hayatımızı kolaylaştırması açısından vazgeçilemez yazılımlardır diyebiliriz. Bazen lisansını aradığımız veya crack yapmayla uğraşmamız gereken programların portable sürümünü kullanmak çok mantıklı olabiliyor. Çünkü genellikle kurulumsuz programların içerisine lisanslar gömülü oluyor.
Kurma derdi yok, lisanslama derdi yok daha ne olsun. Her program için aynısını söyleyemeyeceğim. Lisans gömülü olmayan kurulumsuz programlarda mevcut tabii ki. Ama genel bağlamda program yaparken amaç, kullanıcının lisans ile uğraşmamasıdır.
Aslında bu tür programları ayrı bir programmış olarak görmeyin. Çünkü mevcut olan programların kurulumsuz haline getirilmesinin genel adıdır bu. Programı kurarlar, gerekli geçici klasörleri hedef gösterirler, kayıt defteri girdilerini de ekleyerek paketlerler.
CCleaner Full Lisans Key 2025 – Portable Sürüm
Portable Programların Özellikleri
- Kurulum Gerektirmez: Bu tür programların en belirgin özelliği, bilgisayara herhangi bir kurulum yapmanıza gerek olmamasıdır. Yazılım, doğrudan taşınabilir bir depolama cihazında çalıştırılabilir ve çalıştırıldığı bilgisayarın sistemine herhangi bir iz bırakmaz.
- Taşınabilirlik: Kurulumsuz programlar, USB bellek, harici hard disk veya diğer taşınabilir depolama cihazlarında taşınabilir. Bu özellik, yazılımı farklı bilgisayarlarda çalıştırmaya olanak tanır. Bu nedenle, kurulumsuz programlar özellikle sık seyahat eden profesyoneller, öğrenciler ve dijital göçebeler için oldukça faydalıdır.
- Sistem İzleri Bırakmaz: kurulumsuz programlar, bilgisayarın kayıt defterini (registry) veya sistem dosyalarını etkilemeden çalışır. Bu, yazılımı kullanırken bilgisayarınızda herhangi bir iz bırakmaması anlamına gelir. Bu özellik, bilgisayarınızda kalıcı değişiklikler yapmak istemeyen kullanıcılar için büyük bir avantajdır.
- Veri Taşınabilirliği: kurulumsuz programlar, kullanıcının kişisel verilerini, tercihleri ve ayarlarını taşınabilir bir depolama biriminde saklayabilir. Bu sayede, kullanıcı farklı bilgisayarlarda programı kullanırken, önceki oturumdaki ayarları veya verileri kaybetmeden devam edebilir.
- Küçük Boyut: Çoğu kurulumsuz program, genellikle kurulum gerektiren yazılımlara kıyasla daha küçük boyutlarda olabilir. Bu da daha hızlı indirilip taşınabilmelerini sağlar.
Portable Program Kullanmanın Dezavantajları
Portable programlar genellikle geç açılırlar. Geçici dosyalar oluşturdukları için açılmaları normal programlara göre daha uzun sürer. Bu durum aslında sabır zorlayabilir. Tabi iyi bir sistem kullanıyorsanız hissetmemeniz muhtemeldir.
- Açılmaları uzun sürer,
- Oluşturdukları geçici dosyaların tamamı her programda silinmez,
- Kayıt defterinde kayıt bırakabilir,
- İçerisinde virüs olma ihtimali vardır (indirdiğiniz siteye göre değişir),
- Her açtığınızda program sıfırlanarak kayıt tutmadan açılır.
Portable Program Kullanmanın Avantajları
Kurmayla ve lisanslamayla uğraşmamak en büyük avantaj diyebilirim. Çünkü lisans işlemleri gerçekten külfet. Programın gerçek lisans anahtarını kullanmadan crackli yazılım kuracaksanız birebir diyebilirim.
- Programı her istediğiniz bilgisayarda açabilirsiniz,
- Bilgisayarı çöplüğe çevirmeden çalışır,
- Zamandan tasarruf edersiniz(kurulum vs.),
- Taşınabilir sürücülerin içerisine atarak taşıyabilirsiniz.
Genel olarak kurulumsuz program kullanmanızı tavsiye ederim. Kullanmak istediğiniz programları bir USB belleğe atarak istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Örnek olarak photoshop programının portable sürümünü paylaştım. Buraya tıklayarak programı indirip kullanabilirsiniz.
Popüler Portable Programlar
- Mozilla Firefox: Popüler bir internet tarayıcısı olan Firefox’un taşınabilir versiyonu, kullanıcıların internete hızlı ve güvenli bir şekilde bağlanmalarına imkan tanır. Firefox, herhangi bir kurulum gerektirmeden çalıştırılabilir.
- Office Suite: Microsoft Office programlarının taşınabilir sürümleri (örneğin, LibreOffice), kullanıcıların belgelerini, hesap tablolarını ve sunumlarını herhangi bir bilgisayarda açıp düzenlemelerine olanak tanır.
- VLC Media Player: VLC, taşınabilir bir versiyonuyla, kullanıcıların video ve müzik dosyalarını herhangi bir bilgisayarda oynatmalarına olanak tanır. VLC Portable, tüm medya dosyalarını hızlı bir şekilde çalıştırabilir.
- 7-Zip: Popüler bir dosya sıkıştırma yazılımı olan 7-Zip’in taşınabilir sürümü, kullanıcıların dosyalarını sıkıştırmalarına veya açmalarına olanak tanır, kurulum gerektirmez.
- GIMP: GIMP, ücretsiz bir resim düzenleme programıdır ve taşınabilir versiyonu, herhangi bir bilgisayarda resim düzenleme işlemleri yapabilmeyi sağlar.
Bu gibi programların internette portable sürümlerini bulabilir ve rahatlıkla her bilgisayarda kullanabilirsiniz. Zamandan tasarruf eder ve uğraşmadan hazır programlar kullanırsınız.