Laptop Isınma Sorunu Neden Olur? – 6 Maddede Kesin Çözüm
İçindekiler
Laptop Isınma Sorunu Neden Olur?
Bilgisayar ısınma sorununun en çok rastlandığı bilgisayar çeşidi laptoplardır. Çünkü laptoplar masaüstü bilgisayarlar kadar büyük bir hacime sahip değillerdir. Bu durum masaüstü bilgisayarların ısınmayacağı anlamına gelmez. Ama çoğu ısınma problemleri laptop türü bilgisayarlarda görülür.
Bilgisayarınızın ısınma sorunu birden fazla olabilir. Bu sorunların bazıları donanım kaynaklı bazıları ise yazılım kaynaklı olabilir. Bilgisayar ısınma sorununu tek bir nedene bağlamamız doğru olmaz.
Bilgisayarınızın kullanıldığı yıl miktarı, donanım kalitesi, kullanılan yazılımlar, kullanma biçimi gibi birçok neden bilgisayarınızın ısınmasını etkileyebilecek derecededir.
Isınma Sorunu Zararlı mı ?
Bilgisayar ısınması ne derecede olduğu önemlidir. Bu konuda da direk net bir cevap vermemiz doğru olmaz. Çünkü bilgisayarlar belirli bir sıcaklığa geldiklerinde otomatik olarak kendilerini kapatırlar.
Kendilerini otomatik kapatmalarının nedeni bilgisayar donanımlarına herhangi bir zarar vermemek içindir. Eğer bilgisayar en üst seviye sıcaklığı geçerse muhtemelen bileşenlerinizde bulunan lehimler sıcaktan eriyecektir. Sadece lehimler değil bilgisayarınızın iç kısmındaki plastiklerde eriyebilir.
Bu gibi durumlar olmasın diye bilgisayarınız otomatik olarak kapanmaktadır. Ama sürekli bilgisayar ısınma sorunu donanımlarda arızalara neden olabilir. Bilgisayarınız da kasma ve donma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Bilgisayarınızı daha serin tutabilmek adına bir kaç sıcaklık giderme konusunda madde hazırladım. Aşağıdaki maddeleri teker teker uygularsanız bilgisayarınız her zamanki sıcaklığından daha düşük sıcaklığa erişecektir.
1-Termal Macununuzu Değiştirin
Termal macun, işlemci ve işlemci fanı arasında bağlantıyı kuran krem kıvamında olan bir maddedir. İşlemci fanınız döndüğü zaman fanın altına bulunan metali soğutur. Soğuyan metal termal macun yardımıyla işlemciyle bağ kurar ve işlemciyi soğutur.
Aradaki termal macunun kuruması, eskimesi gibi olaylar soğuyan metalin işlemciyle bağlantısını keserek işlemcinin ısınmasına neden olur. Bilgisayarınızın içerisinde sürekli ısı üreten işlemci kasanın içerisine sıcaklık yayar ve bilgisayarın diğer aksamlarının da ısınmasına neden olur. Bu durum bilgisayar ısınma sorunu için yeterli düzeydedir.
Bu durumda bilgisayarınız da donma, kasma gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden termal macununuzu düzenli olarak değiştirmeniz gerekir. Her yılda bir değiştirirseniz sizin için kâfi olacaktır.
2-Bilgisayar Temizliği Yapın
Bilgisayar temizliği düzenli olarak yapılması bilgisayar ısınmasını engellemeye yetebilir. Eğer uzun zaman temizlik yapmazsanız kasanızın içi çöplüğe dönebilir. Çoğu bilgisayarlarda uzun zaman temizlik yapmazsanız fanın etrafı katmanlar halinde tozla dolar.
Toz, katman haline geldiği için sıcaklığı tutar ve dışarı salmaz. Bu sadece fan için geçerli değildir. Anakartınızın üstü tozla kaplandığı zaman bir battaniyeymiş gibi ısıyı içeride tutar. Isı bir yere kaçamadığı için diğer bileşenleri de ısıtarak bilgisayarın yavaşlamasına sebebiyet verebilir.
Bilgisayarınızı temizlik fırçalarıyla güzelce temizleyin. Kalan tozları gidermek için hava sıkabilir veya elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz. Temizlik bilgisayarın sıcaklığını etkileyen en önemli faktörlerden biridir.
3-Ağır Programları Uzun Süreli Kullanmayın
Ağır programları kullanmak bir müddet sonra bilgisayarınızı zorlayabilir. Zorlanan bilgisayarınızın çok performans harcadığı için otomatikman ısınmaya başlayacaktır. Laptop kullanan arkadaşlar bilirler, ağır bir program açıldığında laptop fanı hızlanmaya başlar.
Çünkü zorlanan bilgisayar ısındığı için soğutmak adına fanlar daha hızlı çalışmaya başlar. Ağır programlar kullanmamaya özen gösterin. Eğer kullanmanız gerekiyorsa belirli periyotlarda kullanın.
4-Bilgisayarınızın Her tarafı Açıkta Kalsın
Bilgisayarınızı kullanırken kasanın etrafının kapalı olmaması gerekmektedir. Tabii ki bilgisayar masasına koymuş olabilirsiniz onda herhangi bir problem yoktur. Ama diğer türlü bilgisayarınızın fanlarının önü kapatılırsa ısı içeride birikecektir.
Fanlar bilgisayarınızın içerisindeki sıcak havayı dışarı atmakla görevlidirler. Siz eğer fanların ısı ve hava akışını kesecek şekilde önünü kapatırsanız sıcak hava içeride hapsolacak ve içeride kaldığı sürece sıcaklığı artacaktır.
İçeride sıcak havanın bulunması demek diğer bileşenlerinde ısınması demektir. Bilgisayarınızın sıcaklığı azaltmak için bu konuda hassasiyet göstermeniz gerekir. Aksi taktirde bilgisayarınızın bazı aksamları problem çıkartabilir.
5-Ekstra Fan Takın
Bu birçok insanın aklına gelmemiştir veya gelmiştir de uğraşmak istememiştir. Bu yöntem çoğu zaman işe yaracaktır. Bilgisayarınız ısınıyorsa ek bir fan bilgisayarınızı soğutmaya yetebilir.
Isının dışarı atılması için fanların kullanıldığını söylemiştik. Ek bir fan demek dışarıya çıkarılan daha fazla ısı demek. Eğer ek bir fan takarsanız ısı akışı hareketlenecek ve bilgisayarınızı soğutabileceksiniz.
6-Bilgisayarın Bir Kapağını Açık Bırakın
Bilgisayarınızın bir kapağını açık tutmak bazen tehlikeli olabilir. Evde küçük çocuk veya hayvan bulunuyorsa kapağı açık olan kısımdan herhangi bir uzvunu bilgisayar fanına kaptırabilir.
Bunu göz önünde bulundurarak bilgisayarın bir kapağını açabilirsiniz. Açık olan kapan her zaman duvara doğru dönük olması, olası tehlikeleri önleyecektir. Bilgisayarınızın kapağını açtığınız zaman hem daha fazla ısı akışı olacak hem de bilgisayarınız nefes almış olacaktır.
windows10 yüklü bilgisayar ağır çalışıyor. Bilgisayar eski olduğu için herhalde. hızlanması için windows 8.1 nasıl yüklerim.